El Poble

El poble de Borgonyà es troba en el terme municipal de Sant Vicenç de Torelló, a la part nord-oriental de la comarca d'Osona. És situat a uns 540m. sobre el nivell del mar, al marge esquerra del riu Ter a la part interior d'un meandre encaixat.
Les instal·lacions de la fàbrica són a la part més propera al riu, mentre que la resta d'edificis que conformen el poble es dispersen, bo i enfilant-se cap als turons, envoltats d'arbres i jardins.
Fins al 1980 fou colònia industrial de l'empresa Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats. Com que els propietaris originals eren britànics, era coneguda - i ho és encara avui- per la colònia dels inglesos, malgrat que, de fet, aquests propietaris provenen de Paisley, localitat escocesa propera a Glasgow.

 Vistes de Borgonyà des de dalt d'un turó

El nom procedeix d'una masia i un santuari documentats des del segle XIII. El 1890 l'empresa Fabra i Coats, de capital català i escocès, va construir una fàbrica de filatures (al costat del riu Ter i una estació de ferrocarril de la línia Barcelona-Puigcerdà) i va crear una colònia de petits habitatges unifamiliars al seu voltant juntament amb una església, un economat, escoles, instal · lacions esportives i altres serveis. A causa del origen britànic de l'empresa, la població es coneixia també com el poble dels anglesos (o dels inglesos). La fàbrica va tancar les seves portes definitivament el 1999.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada